Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to często występujące schorzenie. Przebiega powoli. Jego główną charakterystyczną cechą jest wzrost stężenia aminotransferaz w surowicy krwi oraz niskie ryzyko rozwoju włóknienia lub marskości wątroby.

Główna przyczyną rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby jest otyłość. Dodatkowo u pacjenta występują choroby takie jak cukrzyca typu 2, hiperlipidemia oraz nietolerancja glukozy.

Objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby objawia się stanami zapalnymi. Narząd jest nasieczony neutrofilami oraz komórkami jednojądrowymi.

Hepatocyty są zniszczone. Stwierdza się ciałka Mallory. Klinicznie choroba nie daje objawów. Sporadycznie może wystąpić uczucie zmęczenia, dyskomfort, złe samopoczucie.

Leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby

W celu wyeliminowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby należy zmniejszyć masę ciała.

Monika Kozak

Bibliografia
  • "Patologia", Robbins, wyd. Urban & Partner, Wrocław